Monday, December 16, 2002

KUIH LAPIS KELADI


Bahan-bahannya:-

1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu tepung beras
2 sudu tepung jagung
 ¾ cawan gula
3 cawan santan
1 sudu kecil garam

Untuk lapisan A :
½ cawan air
1 sudu pes keladi
pewarna ungu

Untuk lapisan B:
½ cawan keladi parut
½ cawan air

Cara-cara Membuatnya:


1.       Panaskan kukusan.
2.       Gaul semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
3.       Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4.       Masukkan bahan A dalam bahagian 1.
5.       Masukkan bahan B dalam bahagian 2.
6.       Leset loyang dengan minyak.
7.       Masukkan 1 cawan adunan bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
8.       Lapiskan 1 cawan adunan bahan B dan kukus lagi selama 3 minit.
9.       Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10.   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0