Tuesday, February 11, 2003

BADAK BERENDAM


Bahan-bahannya:-

½ bungkus tepung pulut
8 helai daun pandan - ambil jusnya
½ biji kelapa parut putih – untuk inti
3 cawan santan
1 cawan gula melaka
1 cawan air
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Kelapa parut digaul dengan gula melaka dan dimasak hingga menjadi inti.
2.                   Panaskan kukusan.
3.                   Bancuh tepung pulut bersama air dan jus pandan hingga menjadi doh yang lembut.
4.                   Bentukkan doh lembut bulat-bulat dan isi inti di dalamnya.
5.                   Sementara itu bancuh santan bersama garam.
6.                   Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
7.                   Kemudian kukus hingga masak.
8.                   Sejukkan. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0