Tuesday, March 4, 2003

SAMOSA SAYURAN


Bahan-bahannya:-

2 sudu minyak masak
50 gram bawang besar - dicincang
15 gram buah pelaga - ditumbuk
100 gram rempah kari ayam
100 gram karot - direbus dan dihiris
100 gram ubi kentang - direbus dan dilecek
100 gram kacang pis
15 gram serbuk kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
10 keping kulit popia
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2.                   Masukkan rempah kari, karot, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3.                   Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4.                   Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga/gulung.
5.                   Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0