Saturday, April 12, 2003

KANGKUNG GORENG BELACAN – ALWADIAH

Bahan-bahannya:-

2 ikat kangkung segar
1 sudu udang kering
3 biji lada merah
3 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
3 sudu minyak untuk menumis
Belacan
Garam dan serbuk perasa


Cara-cara Membuatnya:-

1.       Kangkung dibuang akar dan dipotong.
2.       Lada merah, bawang merah, bawang putih dan belacan dilumatkan.
3.       Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang dilumatkan bersekali dengan udang kering.
4.       Setelah naik bau, masukkan kangkung dan gaul rata hingga kangkung layu, masukkan setengah cawan air,  tambahkan garam dan serbuk perasa. Siap. 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0