Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam segar tanpa kulit – dipotong anak ramai
15 tangkai lada kering – direndam air panas
3 biji bawang besar
5 siong bawang putih
5 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai lada kering
15 biji cili padi
2 cawan santan pekat
½ cawan kerisik
3 helai daun kunyit – dihiris/mayang
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:-
1. Lada
kering direndam air panas 10 minit dan ditoskan.
2. Lumatkan
lada kering bersama bawang besar, bawang
putih, serai, lengkuas, kunyit dan cili padi.
3. Masukkan
kesemua bahan yang telah dilumatkan ke dalam kuali bersama daging ayam yang
telah dipotong, gaul sebati. Bubuh
secawan air dan secubit garam, biarkan mendidih hingga air hampir kering.
4. Lalu
masukkan santan, kerisik dan daun kunyit, masak hingga sebati dengan kuahnya memekat.
5. Siap
untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment