Bahan-bahannya:-
500 gram tepung pulut
120 gram tepung beras
100 gram gula pasir
1 kerek manisan/gula melaka
1 kilogram gula perang
1 kilogram santan pekat
1 helai daun pandan diikat simpul
3 cawan air
Cara-cara
Membuatnya:-
1. Di dalam kawah, masukkan 3 cawan air, tepung
beras pulut, tepung beras, santan, gula pasir, gula perang dan manisan hingga
melarut sebati. Masukkan juga sehelai daun pandan yang diikat simpul bersama ke dalam
adunan.
2. Masak adunan dengan menggunakan api yang
sederhana, dikecok dan dikacau supaya tidak berkerak dan hangus bahagian
dasarnya.
3. Membuat dodol perlu kesabaran dan kerja
gotong-royong kerana anda perlu mengambil masa sekurang-kurang 2 ½ jam hingga 3
jam.
4. Apabila air telah sering, adunan pecah minyak
dan gunung berapi kecil terbentuk serta dodol sudah tidak melekat pada sudip
panjang. Padamkan api sambil mengacau lagi sehingga kerja-kerja menceduk ke
bekas lain selesai.
No comments:
Post a Comment