Bahan-bahannya:-
1 kilogram daging lembu/kerbau
– direbus dan disiat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu ketumbar
1 sudu serbuk jintan
3 cawan santan (1 ½ biji
kelapa – diperah dengan 3 cawan air)
1 sudu gula perang
Garam secukupnya
Bahan Yang Perlu Dilumatkan:-
5 batang serai
7 siong bawang putih
10 biji bawang merah
1 inci halia
2/3 inci lengkuas
30 tangkai lada kering –
rendam dalam air panas
Cara-cara Membuatnya:-
1. Panaskan
kuali, masukkan santan dan bahan yang telah dilumatkan, daging dan semua bahan
rempah yang lain.
2. Masak
dengan api yang sederhana dan selalu mengacaunya hingga kering.
3. Apabila
hampir kering, perlahankan api dan sentiasa mengacaunya hingga garing. Jangan
dibiarkan nanti serunding hangus.
4. Setelah
masak, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
5. Sesuai
untuk inti karipap, pulut lepa atau dimakan bersama nasi atau pulut dan
sebagainya.
No comments:
Post a Comment