Friday, April 25, 2003

SERUNDING DAGING


Bahan-bahannya:-

1 kilogram daging lembu/kerbau – direbus dan disiat

1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu ketumbar
1 sudu serbuk jintan
3 cawan santan (1 ½ biji kelapa – diperah dengan 3 cawan air)
1 sudu gula perang
Garam secukupnya

Bahan Yang Perlu Dilumatkan:-


5 batang serai
7 siong bawang putih
10 biji bawang merah
1 inci halia
2/3 inci lengkuas
30 tangkai lada kering – rendam dalam air panas

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Panaskan kuali, masukkan santan dan bahan yang telah dilumatkan, daging dan semua bahan rempah yang lain.
2.       Masak dengan api yang sederhana dan selalu mengacaunya hingga kering.
3.       Apabila hampir kering, perlahankan api dan sentiasa mengacaunya hingga garing. Jangan dibiarkan nanti serunding hangus.
4.       Setelah masak, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
5.       Sesuai untuk inti karipap, pulut lepa atau dimakan bersama nasi atau pulut dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0