Bahan-bahannya:
5 cawan beras
siam wangi
5 cawan air
rebusan kerangka ayam
1 cawan susu
cair Ideal
2 helai daun
pandan
Pewarna
merah, kuning dan hijau
Bahan untuk ditumis:
½ inci Halia
- dilumatkan
2 siong bawang
putih - dilumatkan
5 ulas
bawang merah - dilumatkan
2 sudu minyak
masak untuk menumis
1 sudu minyak
sapi Ghee Blend
1 batang Kulit
kayu manis
4 kuntum Bunga
lawang
4 kuntum Bunga
cengkih
4 biji Buah
pelaga
2 sudu sos
tomato De Monte
Cara-caranya :
1. Masukkan
minyak masak dan minyak sapi.
2. Selepas
minyak telah panas, tumis bahan yang perlu ditumis sehingga mengeluarkan bau.
3. Masukkan
air rebusan kerangka ayam dan susu cair.
4. Tunggu
sehingga menggelegak dan masukkan beras yang telah dibersihkan.
5. Apabila
nasi sudah masak, titiskan 3 pewarna secara garisan rambang dan tutup semula
periuk selama 5 minit.
6. Selepas
5 minit, buka tudung periuk dan gembar-gemburkan nasi tadi.
No comments:
Post a Comment