Bahan-Bahannya:-
1 cawan tepung pulut
½ sudu kecil air kapur
4 helai daun pandan – ambil jusnya
1 cawan Air
Pewarna hijau
Cara-Cara Membuatnya:-
- Kisar daun pandan bersama secawan air dan ambil jusnya.
- Tepung pulut di campur air kapur.
- Tambah air pandan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga tepung tidak lagi melekat pada tangan dan bekas adunan.
- Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit.
- Jika air daun pandan tidak cukup boleh ditambah air.
- Ambil sedikit doh dan gentel sebesar ibu jari dan tekan sedikit bahagian tengahnya.
- Didihkan air dalam periuk hingga mendidih.
- Masukkan doh ke dalam air memdidih dan doh akan menimbul sebaik masak.
- Ceduk dan masukkan ke dalam air sejuk untuk mengelakkannya melekat. Toskan doh puteri sementara disira kelapa.
Bahan Sira Kelapa:
½ cawan gula pasir
2 kerek gula melaka
½ cawan air
2 helai daun pandan
½ cawan kelapa parut putih
Sedikit garam halus.
Cara-Cara
Membuatnya:-
- Panaskan air dalam periuk, bubuh gula pasir, gula melaka, daun pandan dan garam hingga semuanya terlarut.
- Masukkan puteri ke dalam kuah dan kacau sebati.
- Biarkan kuahnya memekat dan matikan api.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment