Sunday, July 27, 2003

LEPAT LABU FERINGHI


Bahan-bahannya:-

½ biji labu feringhi - direbus dan dilecek
½ biji kelapa parut putih
1 cawan gula
½ sudu kecil garam
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula melaka
Daun pisang secukupnya - dilayur atas api

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Panaskan kukusan.
2.                   Gaul ke semua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3.            Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan labu di tengah-tengahnya secara memanjang.
4.                   Letakkan 1 sudu kecil kelapa parut di tengah-tengahnya sebagai inti. Tutup kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan labu. Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 5x4 inci. Ulangi, buat sehingga habis.
5.                   Kukus selama setengah jam atau hingga masak. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0