Thursday, July 31, 2003

LOMPANG BERLAUK DAGING


Bahan-bahan untuk inti:

1 cawan daging - dilumatkan
1 biji bawang besar - potong dadu
1 siung bawang putih - dicincang
1 sudu rempah kurma
1 sudu minyak
1 sudu kecil garam
1 tangkai daun bawang – dihiris halus
2 tangkai lada merah – dihiris halus

Cara-cara membuat inti:

1.                   Panaskan minyak. Tumis bawang dan rempah kurma sehingga wangi.
2.                   Masukkan daging dan garam. Kacau dan biarkan mendidih hingga kering.
3.                   Angkat dan sejukkan.

Bahan-bahan Untuk lompang:


2 cawan tepung beras
4 cawan santan suam
½ sudu kecil kapur
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.                 Panaskan cawan-cawan tembikar kecil dalam kukusan.
2.                 Bancuh sebati semua bahan untuk lompang.
3.          Tapis adunan ke dalam jag dan tuang ke dalam cawan-cawan yang telah dipanaskan tadi.
4.               Kukus selama 15 minit.
5.               Sejukkan dan cungkil perlahan-lahan. Tabur inti bersama daun bawang dan lada merah di atas kuih. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0