Saturday, August 16, 2003

CUCUR IKAN BILIS


Bahan-bahannya:-

½ kg tepung gandum
3 - 4 biji lada merah
Ikan bilis secukupnya - Tumbuk separa lumat
1 – 2 biji bawang besar - dimayang
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk membancuh
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Masukkan tepung, lada merah, ikan bilis dan bawang besar dalam mangkuk dan dibancuh dengan air. Bancuhan pekat tidak cair.
2.       Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
3.       Gunakan sudu, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga habis. Goreng sehingga kuning-kekuningan dengan api sederhana.
4.        Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0