Thursday, August 21, 2003

KEK SPAN COKLAT

Bahan Untuk Krim :

425 gram coklat masakan
200 ml susu segar
  20 gram mentega

Bahan Untuk Kek Span :


200 gram gula kastor
100 gram tepung berserbuk penaik
  75 gram minyak masak
  40 gm mentega
  20 gram serbuk koko
  10 biji telur ayam segar

Cara-cara Membuatnya :
1.   Panaskan oven pada suhu 190oC. Sapukan acuan kek dengan sedikit marjerin.
2.      Krim; Coklat dan mentega dipanaskan secara waterbath hingga cair dan dimasukkan ke dalam            susu segar yang mendidih. Kacau hingga sebati. Sejukkan.
3.      Kek span; pukul mentega, gula dan telur hingga kembang. Masukkan tepung dan serbuk koko            sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan.
4.      Kemudian tuangkan minyak masak dan gaulkan dengan tangan supaya tidak berketul.
5.      Tuangkan adunan ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit.
6.      Sebaik kek telah sejuk, potong menjadi tiga lapisan dan bubuh krim pada setiap lapisan dan 
      tindih secara berselang. Tabur hirisan coklat sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0