Bahan
Untuk Krim :
425 gram
coklat masakan
200 ml
susu segar
20 gram mentega
Bahan
Untuk Kek Span :
200 gram
gula kastor
100 gram
tepung berserbuk penaik
75 gram minyak masak
40 gm mentega
20 gram serbuk koko
10 biji telur ayam segar
Cara-cara
Membuatnya :
1. Panaskan oven pada suhu 190oC.
Sapukan acuan kek dengan sedikit marjerin.
2. Krim; Coklat dan mentega dipanaskan
secara waterbath hingga cair dan dimasukkan ke dalam susu segar yang mendidih. Kacau
hingga sebati. Sejukkan.
3. Kek span; pukul mentega, gula dan
telur hingga kembang. Masukkan tepung dan serbuk koko sedikit demi sedikit
sambil dikacau perlahan-lahan.
4. Kemudian tuangkan minyak masak
dan gaulkan dengan tangan supaya tidak berketul.
5. Tuangkan adunan ke dalam acuan
kek. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit.
6. Sebaik kek telah sejuk, potong
menjadi tiga lapisan dan bubuh krim pada setiap lapisan dan
tindih secara berselang.
Tabur hirisan coklat sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment