Bahan-bahannya:-
2 cawan tapai pulut
2 cawan gula
4 cawan air
500 gram tepung beras
1 bungkus garam ENO
½ sudu kecil pewarna (pilihan)
1 biji kelapa parut putih
1 sudu kecil garam halus
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Masukkan gula, air dan tapai ke dalam pengisar.
Kisar hingga halus.
2.
Masukkan tepung beras dan adun, peram adunan
sekurang-kurangnya 4 jam.
3.
Kemudian masukkan ENO dalam adunan perapan tadi
dan perap lagi selama sekurang-kurangnya 1 jam.
4.
Untuk apam berwarna putih tidak perlu pewarna, jika
mahu pelbagaikan warna asingkan adunan kepada beberapa bahagian. Tambah pewarna
pilihan, kacau dan masukkan ke dalam acuan yang telah dileset marjerin. Kukus
selama 20 minit.
5.
Setelah apam masak, keluarkan dari acuan dan
tabur kelapa parut yang telah digaulkan garam halus. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment