Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam segar tanpa kulit – dipotong anak ramai
30 biji cili padi
2 inci kunyit segar
2 inci halia
4 batang serai
2 cawan air
5 biji kentang dibelah 4
2 helai daun kunyit dicobek-cobek
4 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya
1.
Lumatkan cili padi, kunyit segar, halia, serai,
bersama 1 cawan air.
2.
Masukkan bahan yang telah dilumatkan bersama
ayam, daun kunyit dan kentang serta secubit garam.
3.
Masak sehingga empuk, dan apabila air mula mengering
tambahkan santan pekat dan masak hingga mendidih.
4.
Setelah mendidih, tambah garam secukup rasa dan
kacau. Padamkan api dan angkat.
5.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment