Friday, April 16, 2004

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar tanpa kulit – dipotong anak ramai
30 biji cili padi
2 inci kunyit segar
2 inci halia
4 batang serai
2 cawan air
5 biji kentang dibelah 4
2 helai daun kunyit dicobek-cobek
4 cawan santan pekat
Garam secukup rasa


Cara-cara Membuatnya

1.       Lumatkan cili padi, kunyit segar, halia, serai, bersama 1 cawan air.
2.       Masukkan bahan yang telah dilumatkan bersama ayam, daun kunyit dan kentang serta secubit garam.
3.       Masak sehingga empuk, dan apabila air mula mengering tambahkan santan pekat dan masak hingga mendidih.
4.       Setelah mendidih, tambah garam secukup rasa dan kacau. Padamkan api dan angkat.
5.       Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0