Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-
300
gram keledek merah - rebus dan lecek
Santan
cair dari ½ biji kelapa
150
gram tepung beras
½ sudu
kecil garam
225
gram gula
Cara-cara untuk membuat lapis bawah:
1.
Panaskan kukusan dan
rata minyak pada loyang.
2.
Gaul keledek bersama
santan.
3.
Masukkan kesemua bahan
di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
4.
Masukkan adunan dalam
loyang kukus selama 20 minit.
Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:
1
cawan tepung beras
3
cawan santan pekat
1 sudu
kecil garam
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Campurkan kesemua
adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2.
Cakar-cakarkan sedikit
lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi.
3.
Kukus semula selama 25
minit.
4.
Sejukkan dan potong. Siap
untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment