Monday, May 17, 2004

TALAM KELEDEK

Bahan-bahan untuk membuat lapis bawah:-

300 gram keledek merah - rebus dan lecek
Santan cair dari ½ biji kelapa
150 gram tepung beras
½ sudu kecil garam
225 gram gula

Cara-cara untuk membuat lapis bawah:

1.                   Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2.                   Gaul keledek bersama santan.
3.                   Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sebentar di atas api kecil.
4.                   Masukkan adunan dalam loyang kukus selama 20 minit.

Bahan-bahan untuk membuat lapis atas:


1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Cara-cara Membuatnya:-

1.                   Campurkan kesemua adunan, tapis dan kacau sebentar di atas api kecil.
2.                   Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi.
3.                   Kukus semula selama 25 minit.
4.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0