Monday, September 20, 2004

BURGER MALAYSIA


Bahan-bahan untuk sambal:

2 sudu minyak masak
1 biji bawang besar
2 siong bawang putih
Sedikit belacan - bakar
10 tangkai lada kering – rendam air panas dan dilumatkan
½ cawan ikan bilis
2 sudu gula melaka
½ cawan jus asam jawa
1 sudu gula pasir
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuat sambal:


1.           Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2.           Masukkan bawang dan cili yang telah dilumatkan. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
3.           Masukkan gula melaka, gula pasir dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
4.            Angkat dan ketepikan

Bahan-bahan untuk doh:

250g tepung gandum
120ml susu/ air
2 sudu margerin
2 ½ sudu gula halus
½ sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
Minyak masak untuk menggoreng
½ biji timun - dipotong nipis

Cara-cara membuat doh untuk kuih:

1.        Masukkan ke dalam mangkuk adunan; tepung gandum, susu/ air, margerin, gula halus, garam dan yis. Uli doh sehingga tak melekat. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2.      Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3.       Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4.       Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
5.      Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga timun. Siap untuk dihidang. 

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0