Tuesday, March 29, 2005

KARI AYAM


Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam – potong anak ramai

600 gram ubi kentang – belah 4 dan digoreng separuh masak

1 ½ sudu serbuk kunyit
1 biji limau nipis – perah jusnya
Sedikit garam

1 biji kelapa
3 cawan air – 1 pekat, 2 cair

3 biji bawang besar - dimayang
2 inci halia - dimayang halus
2 siong bawang putih
6 helai daun kari


Bahan Yang Perlu Disangrai Dan Dilumatkan
18 biji lada kering
4 sudu ketumbar
2 sudu kecil biji sawi
2 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Perap ayam yang telah dicuci dengan air limau nipis, garam, serbuk kunyit selama 20 minit.
2.       Kupas kentang dan potong besar-besar, goreng setengah masak.
3.       Bahan Yang Perlu Disangrai Dan Dilumatkan tanpa minyak; lada kering, ketumbar, biji sawi, jintan putih dan jintan manis.
4.       Santan diperah – 1pekat, 2 cair.
5.       Panaskan minyak tumis 3 biji bawang besar , 2 inci halia, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
6.       Masukkan santan cair, kentang goreng dan bahan-bahan yang telah dilumatkan. Masak hingga mendidih dan daging ayam empuk.
7.       Masukkan pati santan dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih kembali. Padamkan api, siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0