Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam – potong anak ramai
600 gram ubi kentang – belah 4 dan digoreng separuh masak
1 ½ sudu serbuk kunyit
1 biji limau nipis – perah jusnya
Sedikit garam
1 biji kelapa
3 cawan air – 1 pekat, 2 cair
3 biji bawang besar - dimayang
2 inci halia - dimayang halus
2 siong bawang putih
6 helai daun kari
Bahan Yang Perlu Disangrai Dan Dilumatkan
18 biji lada kering
4 sudu ketumbar
2 sudu kecil biji sawi
2 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Perap ayam yang telah dicuci dengan air limau
nipis, garam, serbuk kunyit selama 20 minit.
2.
Kupas kentang dan potong besar-besar, goreng
setengah masak.
3.
Bahan Yang Perlu Disangrai Dan Dilumatkan tanpa
minyak; lada kering, ketumbar, biji sawi, jintan putih dan jintan manis.
4.
Santan diperah – 1pekat, 2 cair.
5.
Panaskan minyak tumis 3 biji bawang besar , 2
inci halia, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
6.
Masukkan santan cair, kentang goreng dan
bahan-bahan yang telah dilumatkan. Masak hingga mendidih dan daging ayam empuk.
7.
Masukkan pati santan dan kacau perlahan-lahan
hingga mendidih kembali. Padamkan api, siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment