Bahan-bahannya:-
2 cawan tepung gandum
1 cawan air suam + kurang ½ sudu kecil kapur sirih – larutkan
1 cawan air suam + kurang ½ sudu kecil kapur sirih – larutkan
(Kapur sirih digunakan untuk
mengentalkan adunan)
Cara-cara Membuatnya:
1. Uli tepung gandum bersama air suam. Uli hingga tidak melekat pada tangan.
2. Tambah
gandum jika masih melekat.
3. Kemudian, ketika kuah mula mendidih, perlahankan api. Boleh digentelkan doh jadi panjang-panjang atau secara cubit gentel dan penyet.
3. Kemudian, ketika kuah mula mendidih, perlahankan api. Boleh digentelkan doh jadi panjang-panjang atau secara cubit gentel dan penyet.
Bahan-bahan Untuk Kuah:-
1 kerek gula Melaka
½ biji kelapa, ambil santan biasa
Gula secukup rasa.
Secubit garam
Daun pandan
Secubit garam
Daun pandan
Cara-cara Membuatnya:-
1. Didihkan santan bersama gula melaka, secubit garam dan daun pandan.
2. Biarkan hingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, perlahankan masukkan tepung secara cubit, gentel dan penyet. Biarkan sehingga tepung kental dan masak.
4. Angkat dan boleh dihidangkan. Siap.
3. Bila dah mendidih, perlahankan masukkan tepung secara cubit, gentel dan penyet. Biarkan sehingga tepung kental dan masak.
4. Angkat dan boleh dihidangkan. Siap.
No comments:
Post a Comment