Monday, April 25, 2005

APAM PISANG COKLAT


Bahan-bahannya:-

2 cawan tepung gandum
2 sudu serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam halus
1 cawan pisang emas – dilecek
1 cawan minyak masak
1 ½ cawan gula perang
2 biji telur ayam segar – dipukul

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Panaskan kukusan.
2.                   Campurkan tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat dan ayak.
3.                   Pukul 2 biji telur sehingga kembang dalam mangkuk adunan.
4.                   Masukkan bahan yang telah diayak tadi ke dalam mangkuk adunan.
5.                   Masukkan gula perang, garam, pisang emas, minyak masak ke dalam adunan tadi.
6.                   Gaul hingga sebati.
7.                   Masukkan dalam acuan kecil atau loyang yang telah dileset marjerin.
8.                   Kukus selama ½ jam atau sehingga masak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0