Bahan-Bahannya:-
1
sikat pisang kelat siam yang masih mengkal atau separuh masak.
Marjerin
(secukupnya)
Untuk Kuah:
1
kerek gula melaka
3 putik
bunga cengkih
Sedikit
garam halus
(Gula
melaka dihancurkan dan dilarut bersama 1 cawan air panas dan bunga cengkih)
Cara-Cara Membuatnya:-
- Kupas pisang, selepas itu belah jadi dua, sapukan marjerin pada bahagian muka dalam pisang, alihkan ketepi.
- Panaskan kuali leper yang sudah dileset dengan marjerin.
- Masak pisang di atas kuali leper dengan api sederhana hingga masak. Sambil memasak, tekan pisang dengan sudu atau sudip perlahan-lahan.
- Terlentang terbalikkan pisang ketika memasak agar pisang masak serata.
- Angkat pisang yang telah masak, susun di atas piring hidangan. Siram pisang dengan gula melaka yang sudah dicairkan tadi. Dengan madu pun boleh juga.
- Pisang Epi sedap dimakan panas-panas atau disejukkan dalam peti ais. Terpulang selera.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment