Bahan-bahannya:-
4 cawan nasi putih
1 tin kecil kacang peas – toskan, buang airnya
2 biji telur – dipukul dengan sedikit garam halus
8 ulas bawang merah - dihiris
1 tangkai daun bawang – dihiris
5 biji bawang merah – ditumbuk
1 siong bawang putih - ditumbuk
50 gram isi udang
1 sudu kicap Kipas Udang
3 sudu minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk
hingga naik bau, kemudian masukkan kicap dan udang.
2.
Elakkan gorengan ke tepi, pecahkan telur dan
biarkan beku memutih sedikit, masukkan nasi dan gaulkan hingga rata, kemudian
masukkan kacang peas dan gaulkan lagi hingga rata.
3.
Setelah masak, hidangkan dan tabur hirisan daun
bawang.
No comments:
Post a Comment