Friday, December 2, 2005

LEPAT JAGUNG


Bahan-bahannya:-

1 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
½ cawan gula
3 cawan santan pekat
2 tongkol jagung – isi jagung dihiris
1 sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya dilayur atas api

Cara-cara Membuatnya:


1.                   Gaul sebati semua bahan kecuali jagung dan daun pisang. Tapiskan.
2.                   Masukkan jagung dan kacau rata.
3.                   Masakkan adunan sehingga kental.
4.                   Panaskan kukusan.
5.               Ambil sekeping daun pisang, letakkan 2 sudu adunan jagung ditengah-tengahnya secara memanjang. Balut adunan itu dengan lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 5x4 inci. Buat sehingga habis.
6.                   Kukus selama setengah jam atau hingga masak. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0