Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam – dipotong anak ramai
15 tangkai lada kering – direndam air panas sehingga
kembang kemudian ditoskan
5 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 sudu kecil gula
1 tin kacang peas
½ botol sos tomato
1 batang serai – dititik
1 sudu serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa – 1 sudu asam jawa
Garam secukup rasa.
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan serbuk
kunyit dan garam
2.
Lumatkan lada kering, bawang merah dan bawang
putih.
3.
Panaskan minyak, tumis bahan yang dilumatkan
hingga naik bau.
4.
Masukkan ayam, air asam dan sos tomato, setelah
kuahnya memekat barulah dimasukkan kacang peas.
5.
Gaul rata, setelah masak angkat, hiaskan dan
boleh dihidangkan. Siap.
No comments:
Post a Comment