Bahan-bahannya:-
600 gram sotong – saiz sederhana, dibersihkan
1 cawan beras pulut – dibersihkan dan direndam air
1 sudu kecil halba
2 inci halia – dimayang
3 biji bawang merah – dimayang
1 kilogram santan pekat – dibahagi 2 bahagian
500 ml air
Garam dan gula secukup rasa
Lidi untuk kokot sotong
Cara-cara
Membuatnya:-
1. Toskan
beras pulut yang direndam sekurang-kurangnya 1 jam dan toskan.
2. Beras
pulut yang telah ditoskan itu, direndam pula 1 jam lagi dalam ½ kilogram santan
pekat yang dibubuh sedikit garam.
3. Isikan
beras pulut ke dalam sotong yang telah dibersihkan, dan akhiri dengan kepala
sotong. Gunakan lidi untuk kokot sotong agar beras pulut tidak terkeluar.
4. Masukkan
santan pekat ½ kilogram lagi, halba, bawang merah dan sotong yang telah dikokot
dan 500 ml air.
5. Jangan
bubuh gula sebelum mendidih. Selepas mendidih – rasa manis sotong telahpun melarut
dalam kuah, tambah garam dan gula selepas mendidih jika perlu mengikut selera
anda.
6. Masak
dengan api sederhana sehingga kuat memekat, jangan guna api yang kuat kerana
ianya akan mengubah kelembutan tekstur sotong.
7. Setelah
masak, siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment