Bahan-bahannya:-
3 ikat/cekak pucuk paku hijau
300 gram tauge
7 biji bawang merah – dimayang
1 siong bawang putih – dimayang
10 biji cili padi – ditumbuk kasar
2 helai daun kunyit – dimayang halus
2 batang serai – dimayang
1 belah kelapa – diparut
1 sudu cuka
Garam secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Pucuk paku disiang diambil bahagian yang belum
bersabut dan tauge dibersih dan ditoskan.
2.
Rebus air panas dengan sedikit garam, selepas air
mendidih padamkan api, masukkan pucuk paku dan tauge. Celur hingga tauge nampak
separuh masak. Angkat dan toskan.
3.
Sangai bahan yang telah dimayang tadi, goreng
hingga masak kekuningan.
4.
Tumbuk bahan yang disangai itu sampai lumat,
gaul bersama garam secukup rasa.
5.
Di dalam bekas salad, gaulkan bersama pucuk paku
dan tauge. Bubuh cuka dan gaulkan rata.
6.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment