Bahan-bahannya:-
300 gram sagu butir
200 ml air
200 gram manisan/gula Melaka
2 helai daun pandan
300 ml santan pekat
1 sudu tepung jagung dibancuh dahulu dengan sedikit air
Garam secukup rasa.
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Masukkan air dan biji sagu ke dalam periuk dan
didihkan sehingga biji sagu putih bertukar jernih. Angkat dan toskan sambil
menyiram basuh dengan air biasa dan toskan. Ketepikan dulu.
2.
Rebus gula Melaka dengan 1 helai daun pandan,
kacau hingga ketulan mencair dan kemudiannya memekat dan wangi.
3.
Masak santan dengan api yang perlahan dan
masukkan 1 helai daun pandan . Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga
mendidih dan memekat. Bubuh garam secukup rasa.
4.
Untuk menghidang, ceduk biji sagu ke dalam
mangkuk, bubuh santan dan siram gula Melaka.
5.
Enak dimakan panas ketika keadaan cuaca sejuk
dan dimakan sejuk ketika dalam keadaan cuaca panas.
No comments:
Post a Comment