Monday, April 21, 2008

PUDING SAGU BUTIR


Bahan-bahannya:-

300 gram sagu butir
200 ml air
200 gram manisan/gula Melaka
2 helai daun pandan
300 ml santan pekat
1 sudu tepung jagung dibancuh dahulu dengan sedikit air
Garam secukup rasa.


Cara-cara Membuatnya:-

1.       Masukkan air dan biji sagu ke dalam periuk dan didihkan sehingga biji sagu putih bertukar jernih. Angkat dan toskan sambil menyiram basuh dengan air biasa dan toskan. Ketepikan dulu.
2.       Rebus gula Melaka dengan 1 helai daun pandan, kacau hingga ketulan mencair dan kemudiannya memekat dan wangi.
3.       Masak santan dengan api yang perlahan dan masukkan 1 helai daun pandan . Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga mendidih dan memekat. Bubuh garam secukup rasa.
4.       Untuk menghidang, ceduk biji sagu ke dalam mangkuk, bubuh santan dan siram gula Melaka.
5.       Enak dimakan panas ketika keadaan cuaca sejuk dan dimakan sejuk ketika dalam keadaan cuaca panas.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0