Friday, May 2, 2008

RENDANG RAMPAI PEKAN – Kak Shimah

Bahan-bahannya:-

½ kilogram daging
½ kilogram paru-paru
½ kilogram limpa
½ kilogram hati
½ biji kelapa parut– untuk dibuat kerisik
1 biji kelapa ambil santan
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa

Bahan Untuk Dilumatkan:-


10 ulas bawang merah – dilumatkan
3 siong bawang putih – dilumatkan
10 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
1 inci halia – dihiris
1 inci lengkuas – dihiris
10 batang serai – dihiris
75 gram rempah rendang daging Adabi

Cara-cara Membuatnya:-

1. Masukkan bahan yang dilumatkan bersama-sama santan dan masak dengan api yang sederhana.
2. Masak sambil mengacaunya hingga sebati dan masukkan daging, hati, paru-paru dan limpa yang telah ditos.
3.  Setelah nampak hampir mendidih, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa serta daun kunyit.
4.   Masak lagi dengan api yang sederhana, kacau sentiasa sehingga masakan masak mengeluarkan bau yang enak dan pecah minyak, jika selera suka rendang yang kering, kacau lagi sehingga rempah sering dan padamkan api.
5.     Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0