Bahan-bahannya:-
½ kilogram daging
½ kilogram paru-paru
½ kilogram limpa
½ kilogram hati
½ biji kelapa parut– untuk dibuat kerisik
1 biji kelapa ambil santan
Garam secukup rasa.
Serbuk perasa
Bahan Untuk
Dilumatkan:-
10 ulas bawang merah – dilumatkan
3 siong bawang putih – dilumatkan
10 tangkai lada kering – direndam air panas dan ditoskan
1 inci halia – dihiris
1 inci lengkuas – dihiris
10 batang serai – dihiris
75 gram rempah rendang daging Adabi
Cara-cara
Membuatnya:-
1. Masukkan
bahan yang dilumatkan bersama-sama santan dan masak dengan api yang sederhana.
2. Masak
sambil mengacaunya hingga sebati dan masukkan daging, hati, paru-paru dan limpa
yang telah ditos.
3. Setelah
nampak hampir mendidih, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa serta daun
kunyit.
4. Masak
lagi dengan api yang sederhana, kacau sentiasa sehingga masakan masak
mengeluarkan bau yang enak dan pecah minyak, jika selera suka rendang yang kering,
kacau lagi sehingga rempah sering dan padamkan api.
5. Siap
untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment