250 gram isi kerang
200 gram lada kering - direndam air panas dan ditoskan
3 siong bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
50 gram kerisik
75 gram ketumbar
3 batang serai
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 kilogram santan
6 sudu minyak masak
Asam jawa
Gula Melaka
Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:-
1. Lumatkan bawang putih, halia, kunyit dan cili kering.
2. Panaskan minyak masak, tumis bahan yang dilumatkan hingga naik bau.
3. Masukkan kerisik, ketumbar, serai, daun limau purut, daun kunyit gaul hingga rata.
4. Masukkan kerang dan santan. Masak dengan api perlahan hingga sering.
5. Gaulkan sekali-sekala hingga kering dan berminyak.
6. Angkat, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment