Wednesday, April 29, 2009

PULUT MANGGA


Bahan-bahannya:-

500 gram beras pulut
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
2 biji mangga masak
1 sudu tepung jagung – dilarutkan dengan sedikit air

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Kosek beras pulut dan rendam semalaman.
2.       Kukus pulut hingga masak – 25 minit
3.       Untuk penyediaan santan – dengan api perlahan sambil mengacau; panaskan santan, gula dan garam hingga mendidih dan padamkan api.
4.       Bahagikan santan kepada 2 bahagian – siram merata 1 bahagian ke atas pulut dan biarkan.
5.       Manakala 1 bahagian santan lagi – masukkan larutan tepung jagung dan kacau hingga sebati.
6.       Tunggu sekurang-kurangnya 10 minit dan siap untuk dihidangkan pulut bersantan, santan dan hirisan mangga.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0