Tuesday, April 5, 2011

KUIH KACAU KELEDEK



Bahan-bahannya:-

600 gram keledek direbus dan dilecek
1 ½ cawan santan
1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk gula
5 biji telur
1 cawan air daun pandan – sehelai daun pandan dibersihkan dan dilumatkan bersama secawan air kemudian ditapiskan dengan penapis kain untuk dapatkan secawan
Sedikit garam

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Keledek direbus hingga empuk, dibuang kulit dan dilecekkan sepenuhnya.
2.       Tambahkan telur, gula dan garam, kacau hingga serata.
3.       Gaulkan di dalam periuk; keledek digaul rata-rata bersama tepung, kemudian tuangkan santan dan air daun pandan. Kemudian panaskan periuk dengan api perlahan.
4.       Sambil memanas kacaulah hingga memekat, kemudian tuang ke dalam acuan.
5.       Bakar di dalam oven hingga masak.

1 comment:

  1. Assalamualaikum kami sekumpulan pelajar uiversiti ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kuih kacau keledek yang unik dan merupakan kuih warisan johor.Pertolongan dari tuan blog ini amat kami hargai.Terima kasih

    ReplyDelete

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0