Bahan-bahannya:-
600 gram keledek direbus dan dilecek
1 ½ cawan santan
1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk gula
5 biji telur
1 cawan air daun pandan – sehelai daun pandan dibersihkan
dan dilumatkan bersama secawan air kemudian ditapiskan dengan penapis kain
untuk dapatkan secawan
Sedikit garam
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Keledek direbus hingga empuk, dibuang kulit dan
dilecekkan sepenuhnya.
2.
Tambahkan telur, gula dan garam, kacau hingga
serata.
3.
Gaulkan di dalam periuk; keledek digaul rata-rata
bersama tepung, kemudian tuangkan santan dan air daun pandan. Kemudian panaskan
periuk dengan api perlahan.
4.
Sambil memanas kacaulah hingga memekat, kemudian
tuang ke dalam acuan.
5.
Bakar di dalam oven hingga masak.
Assalamualaikum kami sekumpulan pelajar uiversiti ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kuih kacau keledek yang unik dan merupakan kuih warisan johor.Pertolongan dari tuan blog ini amat kami hargai.Terima kasih
ReplyDelete