Friday, May 8, 2015

GULAI NANAS KEPALA IKAN MASIN


Bahan-bahannya:-

1 kepala ikan masin 
1 biji nanas
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa – ambil santan
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih – dilumatkan
15 biji cili padi – dilumatkan
1 inci kunyit - dilumatkan
½ inci lengkuas – dilumatkan

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Nenas dibuang kulit dan dibuang duri matanya. Dipotong petak-petak.
2.       Kepala ikan masin dipotong, direndam dan dibersihkan.
3.       Lumatkan bahan-bahan yang perlu dilumatkan dengan lesung batu atau blender.
4.       Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan yang telah dilumatkan, daun kunyit, serai dan ikan masin. Masak hingga mendidih.
5.       Biarkan mendidih dalam tempoh 3 minit.
6.       Masukkan nanas yang telah dipotong. Biarkan mendidih sekali lagi.
7.       Uji rasa dan tambahkan garam secukupnya. Kacau sekali dan angkat.
8.       Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0