Bahan-bahannya:-
1 kepala ikan masin
1 biji nanas
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa – ambil santan
3 biji bawang merah - dilumatkan
2 siung bawang putih – dilumatkan
15 biji cili padi – dilumatkan
1 inci kunyit - dilumatkan
½ inci lengkuas – dilumatkan
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Nenas dibuang kulit dan dibuang duri matanya.
Dipotong petak-petak.
2.
Kepala ikan masin dipotong, direndam dan dibersihkan.
3.
Lumatkan bahan-bahan yang perlu dilumatkan
dengan lesung batu atau blender.
4.
Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan
yang telah dilumatkan, daun kunyit, serai dan ikan masin. Masak hingga
mendidih.
5.
Biarkan mendidih dalam tempoh 3 minit.
6.
Masukkan nanas yang telah dipotong. Biarkan mendidih
sekali lagi.
7.
Uji rasa dan tambahkan garam secukupnya. Kacau
sekali dan angkat.
8.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment