Bahan-bahannya:-
½ kilogram tulang rusuk
Sedikit bawang goreng
Bahan untuk rempah tumis:
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan untuk dilumatkan
3 siung bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan untuk dipotong :-
½ batang seleri
½ batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
1 tomato (potong 4)
3 tangkai daun bawang
3 tangkai daun sup
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk, tumiskan bahan yang dikisar bersama rempah
untuk tumis. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak.
2.
Masukkan tulang yang telah dibersihkan, kacau hingga
rempah berpalut pada tulang dan biarkan sekejap.
3.
Masukkan 3
cawan air, anggaran semua tulang tenggelam.
4.
Bila sup
sudah mula mendidih, masukkan lobak merah, batang seleri dan kentang. Masak tulang
sehingga daging empuk dengan api sederhana.
5.
Masukkan
tomato, suaikan rasa dan masukkan garam serta gula.
6.
Taburkan
daun sup, daun bawang dan bawang goreng apabila hendak dihidang
No comments:
Post a Comment