Wednesday, April 27, 2016

SUP CENDAWAN


Bahan-bahannya:-

 4 sudu mentega
2 biji bawang besar – dimayang
8 sudu tepung jagung – dilarut dengan ½ cawan air
2 sudu kecil garam
7 ½ cawan air rebusan kerangka ayam
1 tin cendawan butang
1 cawan susu segar
Daun salam
2 sudu krim
Daun saderi untuk hiasan.

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Panaskan mentega dan layukan bawang hingga kekuningan
2.       Masukkan cendawan butang yang telah dihiris.
3.       Masukkan larutan tepung jagung, kacau hingga rata.
4.       Masukkan air rebusan ayam, daun salam dan kacau hingga mendidih.
5.       Sebaik mendidih keluarkan daun salam, masukkan susu segar. Kacau-kacau sedikit, sejukkan dan masukkan ke dalam blender. Kemudian masak semula hingga mendidih.
6.       Siap untuk dihidangkan, letakkan krim dan hias dengan daun saderi.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0