Bahan-bahannya:-
4 sudu mentega
2 biji bawang besar – dimayang
8 sudu tepung jagung – dilarut dengan ½ cawan air
2 sudu kecil garam
7 ½ cawan air rebusan kerangka ayam
1 tin cendawan butang
1 cawan susu segar
Daun salam
2 sudu krim
Daun saderi untuk hiasan.
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Panaskan mentega dan layukan bawang hingga
kekuningan
2.
Masukkan cendawan butang yang telah dihiris.
3.
Masukkan larutan tepung jagung, kacau hingga
rata.
4.
Masukkan air rebusan ayam, daun salam dan kacau hingga
mendidih.
5.
Sebaik mendidih keluarkan daun salam, masukkan
susu segar. Kacau-kacau sedikit, sejukkan dan masukkan ke dalam blender.
Kemudian masak semula hingga mendidih.
6.
Siap untuk dihidangkan, letakkan krim dan hias
dengan daun saderi.
No comments:
Post a Comment