Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam segar dibelah empat dan dikelar
2 biji lemon diambil jusnya
1 mug yoghurt
2 biji bawang besar
6 siung bawang putih
2 inci halia
3 pokok ketumbar
2 sudu serbuk kari ayam adabi
2 sudu cili boh
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada sulah
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Ayam yang telah dibersihkan hendaklah diperap
dengan jus lemon terlebih dahulu.
2.
Lumatkan bawang besar, bawang putih, halia dan
daun ketumbar serta yoghurt.
3. Bahan-bahan yang telah dilumatkan itu hendaklah
digaul hingga sebati bersama serbuk kari, cili boh, serbuk kunyit, serbuk lada
sulah, garam dan pewarna merah.
4. Lumurkan ayam tersebut dengan pes yang
disediakan itu selama sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam.
5.
Bakar di dalam oven selama 30 minit atau boleh
dipanggang dengan dapur arang.
6. Sedia untuk dimakan bersama hirisan bawang, daun
saderi, lada bengala dan tomato serta perahan lemon.
No comments:
Post a Comment