Monday, April 17, 2017

AYAM TANDOORI

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam segar dibelah empat dan dikelar
2 biji lemon diambil jusnya
1 mug yoghurt
2 biji bawang besar
6 siung bawang putih
2 inci halia
3 pokok ketumbar
2 sudu serbuk kari ayam adabi
2 sudu cili boh
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada sulah
Sedikit pewarna merah
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-

1.       Ayam yang telah dibersihkan hendaklah diperap dengan jus lemon terlebih dahulu.
2.       Lumatkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun ketumbar serta yoghurt.
3.      Bahan-bahan yang telah dilumatkan itu hendaklah digaul hingga sebati bersama serbuk kari, cili boh, serbuk kunyit, serbuk lada sulah, garam dan pewarna merah.
4.    Lumurkan ayam tersebut dengan pes yang disediakan itu selama sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam.
5.       Bakar di dalam oven selama 30 minit atau boleh dipanggang dengan dapur arang.
6.   Sedia untuk dimakan bersama hirisan bawang, daun saderi, lada bengala dan tomato serta perahan lemon.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0