Monday, April 17, 2017

SAMBAL UDANG PETAI

Bahan-bahannya:-

½ kilogram udang segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas 10 minit dan ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar – dihiris membulat
3 papan petai
½ cawan air asam jawa
3 batang serai – diketuk
3 sudu minyak masak – untuk menumis
1 sudu kecil gula
Sedikit belacan
Garam secukup rasa


Cara-cara Membuatnya:-
1.       Lumatkan lada kering, bawang merah dan bawang putih.
2.       Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan bersama dengan serai sehingga naik bau.
3.       Masukkan air asam jawa dan panaskan sehingga mengeleggak. Kacau rata.
4.       Masukkan udang segar, petai, garam, belacan dan gula.
5.       Perlahankan api, masak sehingga kuah memekat.
6.       Apabila pecah minyak dan kuah memekat, padamkan api. Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0