Bahan-bahannya:-
½ kilogram udang segar
15 tangkai lada kering – direndam air panas 10 minit dan
ditoskan
10 ulas bawang merah
2 siong bawang putih
1 biji bawang besar – dihiris membulat
3 papan petai
½ cawan air asam jawa
3 batang serai – diketuk
3 sudu minyak masak – untuk menumis
1 sudu kecil gula
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Lumatkan lada kering, bawang merah dan bawang
putih.
2.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dilumatkan
bersama dengan serai sehingga naik bau.
3.
Masukkan air asam jawa dan panaskan sehingga
mengeleggak. Kacau rata.
4.
Masukkan udang segar, petai, garam, belacan dan
gula.
5.
Perlahankan api, masak sehingga kuah memekat.
6.
Apabila pecah minyak dan kuah memekat, padamkan
api. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment