Hah... dah dapat idea. Santan ada ... elok sangat. Masak Lemak cili merah versi Tok Su.
Bahan-bahannya:
1 biji nanas - dengan pisau tajam - dikupas buang kulit dan ditarah silang buang duri. Kemudian dihiris-hiris berpetak.
1 ekor ikan talang masin - dibersihkan dan direndam 25 minit dan ditoskan.
2 batang serai diketuk
3 helai daun kunyit muda yang disiat-siat
2 keping asam keping / gelugur
1 kotak santan segera.
Garam dan gula secukup rasa.
Bahan-bahan untuk dikisar halus:
6 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
2 ulas lada merah
15 ulas cili api - nak pedas tambah aje
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
Cara-cara Membuatnya:
1. Masukkan 2 gelas air.
2. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk dan masak sehingga bawang benar-benar masak.
3. Setelah air tinggal kurang separuh, masukkan ikan masin gaul sekejap, lepas itu barulah dimasukkan nanas, kacau hingga nanas separuh empuk.
4. Tambah sedikit air, kalau perlu.
5. Masukkan asam keping / gelugur dan tuang santan pekat. Kacau perlahan.
6. Masukkan daun, masakkan sekejap hingga mendidih dan padam api.
7. Rasa kemasinannya. Tambahkan garam jika perlu dan gula mengikut citarasa anda.
Apa lagi, dah boleh makan. Nanas kalau buang duri tak habis memang tak best. Santan kalau dimasukkan terlalu awal, nanti naik minyak.
No comments:
Post a Comment