Sunday, April 21, 2019

AGAR-AGAR KERING


Bahan-bahannya:-

30 gram agar-agar rafia
600 gram gula pasir
75 gram gula batu
650 gram air
Esen perasa limau
Pelbagai warna pilihan

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Agar-agar dimasak hingga larut dan masukkan esen limau, gula dan gula batu.
2.       Masak hingga kesemua gula larut. Asingkan ke dalam bekas untuk dimasukkan warna pilihan.
3.       Bahagikan kepada 3 bekas. Jika tiada loyang, dan kalau buat bisnes boleh gunakan bekas plastik yang besar kerana kita akan memotong mengikut saiz ketebalan yang kita suka.
4.       Bubuh warna dan kacau hingga warna merata.
5.       Biarkan campuran membeku. Potong selepas sejuk.
6.       Jemur hingga betul-betul kering.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0