Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam – dipotong anak ramai
8 ulas bawang merah
2 siung bawang putih
1 batang serai
1 sudu ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 inci halia
1 inci lengkuas – dibuang airnya
½ inci kunyit segar
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa.
Cara-cara
Membuatnya:-
1.
Mula-mula 1 inci lengkuas ditumbuk sehingga
hancur, buang air lengkuas – ambil hampasnya sahaja.
2.
Lumatkan bawang merah, bawang putih, serai,
ketumbar, jintan manis, jintan putih, halia, lengkuas dan kunyit segar.
3.
Perapkan ayam dengan bahan yang dilumat, gula
dan garam.
4.
Masukkan ke dalam periuk dan bubuh sedikit air
dan rebus jangan empuk, angkat dan toskan.
5.
Panaskan minyak, goreng ayam sebaik minyak telah
panas. Siap.
No comments:
Post a Comment