Bahan Untuk Bingkang Terengganu
250 gram tepung beras
625 ml air
Cara-cara Membuatnya:
Gunakan acuan pembuat bingkang yang dibakar api dari bawah dan atas. Jika tidak ada boleh gunakan oven. Masukkan acuan yang diisi tepung ke dalam oven yang telah diletakkan sekeping tempurung kelapa yang telah dibakar hangus di penjuru tepi dalam oven. (untuk bauan).
1. Bancuh tepung beras dengan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati, pastikan konsistensi adunan yang dibancuh tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
2. Untuk elakkan bingkang melekat pada acuan. Sapukan acuan dengan sedikit minyak masak.
3. Untuk bingkang biasa - Tuang adunan ke dalam acuan dan masak.
Untuk bingkang telur - ambilkan sebahagian daripada adunan dan pecahkan sebiji telur dan kacau sehingga sebati sebelum dituang adunan itu ke dalam acuan.
Bahan Untuk Kuah Lemak
1. 1 biji kelapa - diambil santan
2. 3 ekor ikan selayang - direbus atau dipanggang tawar - dibuang tulang dan diambil isinya.
3. 3 cm halia - dihiris nipis halus-halus.
4. 1/2 sudu kecil halba.
5. 3 sudu besar tepung beras - dibancuh dengan sedikit air.
6. Garam halus - untuk sesedap rasa.
Cara-cara Membuat Kuah Lemak
Masak santan dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih, bubuh hirisan halia halus, isi ikan selayang, halba, garam dan bancuhan tepung beras. Kacau sehingga larutan kuahnya menjadi pekat. Tuang kuah lemak ke atas bengkang yang telah dimasak. Siap untuk dimakan.
Bahan Untuk Kuah Manis
1. 1 biji kelapa - diambil santan
2. 2 kerek manisan (Gula Melaka)
3. 3 sudu besar tepung beras - dibancuh dengan sedikit air.
4. 1 helai daun pandan.
Masak santan, manisan, daun pandan dan bancuhan tepung beras, kacau perlahan-lahan hingga mendidih. Kacau sehingga larutan kuahnya menjadi pekat. Tuang kuah manis ke atas bengkang yang telah dimasak. Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment