Bahan-Bahan:
600
gram telur ikan aya
1 inci lengkuas – dihiris nipis
1
inci kunyit hidup – dihiris nipis
3 ulas bawang merah – dihiris nipis
2 siong
bawang putih – dihiris nipis
2-3
keping asam gelugor
3-4
biji lada merah besar
2-3 biji lada jarum – diketuk (boleh tambah jika suka pedas)
2-3 biji lada jarum – diketuk (boleh tambah jika suka pedas)
Garam
dan gula secukup rasa
Perasa
(Atas keperluan)
Air
secukupnya
1.
Masukkan air anggaran dapat menenggelamkan telur ikan aya ke dalam periuk.
2.
Apabila air mendidih,masukkan bahan-bahan yang telah dihiris nipis.
3.
Kacaukan dan masukkan pula telur ikan aya, asam gelugor, lada merah besar dan lada jarum.
4.
Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau sebati dan boleh tutup
api.
No comments:
Post a Comment