Monday, April 8, 2019

RESEPI ROJAK KATIH - KAK ANI

BAHAN-BAHANNYA:-

1 batang kaki lembu/kerbau
5 sudu makan cili boh
2 kerek manisan (gula Melaka)
1 cawan air asam jawa
2 sudu kicap pekat
20 gm belacan
Air, cuka, garam dan gula secukupnya.

CARA-CARA MENYEDIAKAN URAT KETING:-


1.       Bersihkan kaki lembu/kerbau dan rebus sehingga urat keting, otot-otot, kulit masak dan lembut.
2.       Gunakan pisau yang tajam untuk membuang kulit luar pada bahagian kaki sehingga yang tinggal adalah bahagian lembut.
3.       Kemudian asing semua urat keting dan otot serta bahagian-bahagian yang lembut itu dipotong dadu.
4.       Masak air panas dalam periuk yang lain, selepas air mendidih padamkan api.
5.       Masukkan kesemua potongan ke dalam air panas dan kacau hingga serata, biarkan sekejap dan gunakan penapis, toskan.


CARA-CARA MEMBUAT KUAH

1.       Masukkan 1 cawan air ke dalam periuk, masukkan cili boh dan gula Melaka, masak sambil kacau  hingga melarut dan pekat.
2.       Masukkan air asam jawa, kicap, belacan, cuka, gula dan garam. Kacau hingga sebati.
3.       Selepas itu masukkan semua potongan dadu bahagian kaki yang telah ditoskan ke dalam kuah dan kacau hingga sebati. Sesuaikan rasa. Padamkan api.
4.        Hidangkan dan rojak katih ini sesuai dimakan bersama nasi putih, keropok keping goreng atau ratah.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0