Wednesday, April 17, 2019

SATAY DAGING LEMBU


Bahan-bahannya:-
1 kilogram daging lembu dipotong kiub
1 sudu garam
2 sudu gula merah
1 sudu madu

Bahan untuk dilumatkan:-
2 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 inci kunyit segar
1 sudu jintan manis yang telah disangai
1 biji buah keras


Cara-cara Membuatnya:-

1.       Lumatkan serai, lengkuas, halia, kunyit segar, jintan manis dan buah keras.
2.       Gaulkan daging yang telah dibersih dan ditoskan dengan bahan yang telah dilumatkan.
3.       Gaul hingga rata dengan masukkan garam, gula merah dan madu.
4.       Campuran itu diperap semalaman. Kemudian cucuk dengan lidi sebelum dibakar.
5.       Bakar dengan api yang sederhana dan hidang dengan kuah satay dan nasi himpit, hirisan bawang besar dan timun.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0