Bahan-bahannya:-
600 gram tepung gandum
1 biji telur
1 sudu susu pekat manis
1 sudu kecil marjerin
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1 mug air sejuk
Cara-cara
Membuatnya:-
1. Campurkan telur, susu pekat manis, majerin,
gula, garam dan air sejuk. Kacau dahulu.
2. Tuang bancuhan ke atas tepung dan uli hingga
lembut.
3. Untuk saiz yang sama .. bahagikan 2 dahulu, kemudian 2,2,2,2 ...
4. Buatkan bulat-bulat 16 biji dan tutup dengan kain.
5. Biarkan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum doh diguna.
4. Buatkan bulat-bulat 16 biji dan tutup dengan kain.
5. Biarkan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum doh diguna.
6.
Ambil doh dan lenyek hingga membulat nipis.
7.
Tebar sehingga membesar dan renjis minyak masak.
8.
Boleh
bubuh telur jika suka roti canai telur.
9.
Panaskan dalam pan dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment