Wednesday, May 15, 2019

APAM GULA HANGUS

Bahan-bahannya:-

1 gelas gula pasir
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur ayam segar
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil vanilla

Cara-cara Membuatnya:-


1.                   Panaskan kukusan.
2.             Cairkan gula dengan air di dalam kuali dengan api yang kecil sehingga kekuning-kuningan.
3.                   Pukul telur dan gula sehingga kembang.
4.                   Masukkan tepung gandum yang telah digaul dengan soda bikarbonat.
5.                  Tuang gula hangus dan vanilla kacau rata-rata
6.                   Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
7.                   Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah dileset margerin.
8.                   Kukuskan selama 10 – 15 minit.
9.                   Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0