Bahan-bahannya:-
1 gelas gula pasir
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur ayam segar
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil vanilla
Cara-cara Membuatnya:-
1.
Panaskan kukusan.
2. Cairkan gula dengan air di dalam kuali dengan
api yang kecil sehingga kekuning-kuningan.
3.
Pukul telur dan gula sehingga kembang.
4.
Masukkan tepung gandum yang telah digaul dengan
soda bikarbonat.
5. Tuang gula hangus dan vanilla kacau rata-rata
6.
Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
7.
Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah dileset margerin.
8.
Kukuskan selama 10 – 15 minit.
9.
Sejukkan dan potong. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment