Wednesday, May 15, 2019

RESIPI SUP TULANG

Bahan-bahannya:-

1 kilogram tulang lembu
3 siung bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1/2 inci halia - diketuk
4 biji kentang
10 cawan air
1 paket sup tulang/ bunjut Adabi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun sup dan bawang goreng

Cara-cara Membuatnya:-

1.     Rebus 1 kg tulang, menggunakan 10 cawan air hingga empuk. 

2.     Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah ratus diluar bunjut hingga naik bau.

3.     Kemudian masukkan tulang dan air rebusannya bersama dengan kentang dan bunjut sup tulang Adabi. Biarkan mendidih di atas api sederhana selama 1/2 jam atau sehingga kentang empuk.

4.    Kemudian masukkan garam secukup rasa.

5.    Sedia untuk dihidang bersama sup dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0