Bahan-Bahannya:-
2 sudu minyak masak
400 gram tangkai daun
peria pantai, dipisahkan daun daripada batang dan dibersihkan
2 siung bawang putih,
dicincang
3 biji bawang merah,
dihiris
2 biji telur ayam segar,
dipukul
1 sudu sos tiram
1 sudu kecil serbuk perasa
Serbuk lada putih
secukupnya
Cara-cara Membuatnya:-
1. Panaskan minyak di
dalam kuali.
2. Masuk dan tumiskan
bawang putih dan bawang merah selama satu minit sehingga bawang putih menjadi
sedikit perang dan bawang merah menjadi sedikit lutsinar.
3. Tuang telur yang telah dipukul
dan kacau cepat sehingga telur berkecai-kecai. Berhati-hati agar telur tidak hangus
keperangan, cukup mengental sahaja.
4. Masukkan daun peria
pantai dan kacau rata.
5. Tambah sos tiram,serbuk
perasa dan serbuk lada sulah. Kacau untuk menggabungkan rasa. Bubuh sedikit air
jika perlu untuk memastikan sayuran tidak menjadi kering.
No comments:
Post a Comment