Friday, May 17, 2019

KUIH CARA


Bahan-bahannya:-

300 gram tepung gandum - diayak
1 biji telur ayam segar - pukul hingga kembang
1 cawan santan
4 helai daun pandan (kisar dan ambil jusnya)
½ sudu kecil pewarna hijau
Garam secukup rasa
Gula (untuk tabur)
Marjerin (untuk sapu pada acuan)

Cara-cara Membuatnya:-


1.               Masukkan tepung gandum dan telur ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
2.           Bancuh santan bersama air daun pandan dan pewarna. Masukkan kedalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit.
3.            Kacau dan tapis adunan agar tidak bergentil dan pastikan adunan tidak terlalu pekat atau air. Masukkan garam dan gaul rata.
4.                Leset acuan bahulu dengan marjerin. Panaskan acuan.
5.                Masukkan adunan ke dalam acuan dan tabur sedikit gula di atasnya.
6.          Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Siap untuk dihidang. Ketika dihidangkan dakapkan setiap 2 biji kuih cara itu.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0