Bahan-bahannya:-
300 gram tepung gandum - diayak
1 biji telur ayam segar - pukul
hingga kembang
1 cawan santan
4 helai daun pandan (kisar dan
ambil jusnya)
½ sudu kecil pewarna hijau
Garam secukup rasa
Gula (untuk tabur)
Marjerin (untuk sapu pada
acuan)
Cara-cara Membuatnya:-
1. Masukkan tepung gandum dan telur ke dalam
mangkuk dan gaul sebati.
2. Bancuh santan bersama air daun pandan dan
pewarna. Masukkan kedalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit.
3. Kacau dan tapis adunan agar tidak bergentil dan
pastikan adunan tidak terlalu pekat atau air. Masukkan garam dan gaul rata.
4. Leset acuan bahulu dengan marjerin. Panaskan
acuan.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan tabur sedikit
gula di atasnya.
6. Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah
diangkat. Siap untuk dihidang. Ketika dihidangkan dakapkan setiap 2 biji kuih
cara itu.
No comments:
Post a Comment