Wednesday, May 15, 2019

Gajus Masak Lemak Sotong


Bahan-bahannya:-

150 gram sotong segar – dipotong kecil
250 gram buah gajus – dibuang biji, dipotong, direbus dan diperah sedikit untuk dibuang airnya.
1 ekor ikan selayang – direbus, diambil isi dan dibuang tulang
½ biji kelapa – ambil 3 gelas santan
3 ulas bawang merah – dibelah-belah
2 ulas bawang besar dibelah 6
3 biji lada merah dibelah memanjang
Sedikit belacan
1 sudu cuka
Garam secukup rasa

Cara-cara Membuatnya:-


1.       Masukkan santan ke dalam periuk bersama dengan ikan, sotong, gajus, bawang merah, bawang besar, lada merah, belacan sehingga mendidih dengan api yang sederhana.
2.       Angkat  ikan tadi untuk diasingkan tulangnya.  Selepas itu dihancurkan isi ikan itu dan dimasukkan ke dalam periuk tadi.  Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
3.       Teruskan mengacau sehingga sotong masak dan masukkan cuka. Angkat. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0