Tuesday, May 21, 2019

KASTURI (KUIH KACANG)


Bahan-bahan untuk inti:

1 cawan kacang hijau - direndam semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam
Air secukupnya untuk merebuskan
½ cawan gula pasir
3 sudu kelapa parut putih
3 sudu tepung gandum

Cara-cara membuat inti:

1.   Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu lembut dan pecah serta sering hampir kering airnya. Jangan kering nanti hangus.
2.   Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.
3.   Ambil sedikit adunan dan bentukkan saperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis.

Bahan-bahan untuk salutan:


1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
1 sudu kecil kunyit serbuk
½ sudu kecil kapur sirih – larutkan dahulu dalam air
Air secukupnya
½ sudu kecil garam

Minyak masak - untuk menggoreng

Cara-cara untuk menyalut:

1.   Panaskan minyak di dalam kuali.
2.   Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk adunan. Bancuh sebati.
3. Celup bebola leper kacang tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan baki minyak. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

google.com, pub-5229426821154127, DIRECT, f08c47fec0942fa0